- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση
Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στην κάρτα
samos

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Π. Βαρδίκου για νησιωτικά αθλητικά σωματεία


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ
ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ, ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ, ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
(Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012)
Σας υπενθυμίζω -είμαι σίγουρος πως το γνωρίζετε, κύριε Υφυπουργέ- την παράγραφο 4, του άρθρου 101 του Συντάγματος.
Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιώτικων και ορεινών περιοχών. Γι' αυτό παρακαλώ στο εδάφιο ε', της παραγράφου 5, του άρθρου 1, εκεί που λέει: «εισηγείται κίνητρα για την ανάπτυξη του αθλητισμού καθώς και τα κριτήρια επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων», αναφέρομαι στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού, να συμπληρωθεί «με ιδιαίτερη μεταχείριση των σωματείων των νησιώτικων περιοχών, με αυξημένες ανάγκες στις δαπάνες μετακίνησής τους».


Στη στεριά μετακινείται κανείς οδικά, λίγο πριν τον αγώνα και επιστρέφει μετά. Αναφέρομαι στα τοπικά πρωταθλήματα πάντα. Στη θάλασσα -αναφέρομαι στο νομό μου, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα- όταν μετακινείται κανείς με πλοίο συνήθως χρειάζεται και διανυκτέρευση, χρειάζεται και γεύματα. Περισσότερα έξοδα, δηλαδή.
Πρόσφατο παράδειγμα -ο Γενικός που μας ακούει το γνωρίζει- ομάδα της Σάμου μετακινήθηκε με πλοίο στην Ικαρία το Σάββατο το πρωί. Αγωνίστηκε το Σάββατο το μεσημέρι. Έπρεπε να επιστρέψει το απόγευμα. Έβγαλε απαγορευτικό. Έμειναν εκεί και επέστρεψαν τελικά Τρίτη-Τετάρτη. Θάλασσα είναι αυτή, δεν είναι πουρνάρια.
Δεν το λέει το Σύνταγμα έτσι όπως το λέω, αλλά αυτό εννοεί.
Η Γραμματεία κάλυψε τελικά τα έξοδα αλλά δε χρειάζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις που πολλές είναι, να τηλεφωνούν οι παράγοντες στους Βουλευτές, οι Βουλευτές στους γραμματείς ή στους υπουργούς, να κινούνται οι μηχανισμοί και να εκταμιεύονται στη συνέχεια χρήματα για να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες που τις έχουμε έτσι κι αλλιώς.
Δε ζητώ περισσότερα χρήματα. Εκεί που ο προϋπολογισμός επιτρέπει να πάρει ο καθένας 5, για να πω ένα παράδειγμα, να παίρνουν οι νησιώτικοι σύλλογοι από 7 και οι στεριανοί από 4,8. Από τα στοιχεία που ξέρω είναι δεκαπλάσιοι περίπου οι σύλλογοι της στεριάς από τους συλλόγους των νησιών και επομένως αυτή η αντιστοιχία θα υπάρχει.
Μόνο αυτό.
Ε υχαριστώ.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης ο οποίος αποδεχόμενος την πρόταση του βουλευτή Σάμου Π. Βαρδίκου, κατέθεσε Νομοτεχνικές Βελτιώσεις-Προσθήκες και συγκεκριμένα προσέθεσε στο Άρθρο 1 παρ. 1 εδ. ε? τη φράση: «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών».
Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος
Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :